دانش و فنآوري زیستی تخم مرغ
تخممرغ بعنوان یک منبع غنی از مواد مغذی شامل پروتئینها، چربیها، ویتامینها و مواد معدنی و ترکیبات زیستفعال شناخته میشود. ترکیبات زیست فعال موجود در تخممرغ، مانند لیزوزیم، اووگلوبولین، اووگلیکوپروتئین، اووفلاوپروتئین، اووموسین، اووموکوئید، سیستاتین، آویدین، مهارکنندههای آنزیمی، ویژگیهای منحصر به فردی (نظیر اثرات ضدباکتریایی، ضدویروسی، ضد سرطانی، ضدفشار خون، ضد تنشی، ضداکسیدانی، بهبود دهنده سامانه ایمنی، تنظیمکنندگی فعالیت ماکروفاژها و هتروفیلها، مهار فعالیت آنزیمهای پروتئولیتیک) را به آن اختصاص داده است. بر پایه مطالعات جدید، امکان استفاده از ترکیبات زیستفعال تخممرغ (بصورت تجاری) برای پیشگیری و درمان بیماریها در انسان، وجود دارد. در کشورهای پیشرفته، از ترکیبات زیستفعال تخممرغ در صنایع غذایی، داروسازی، آرایشی، بهداشتی، پزشکی، دامپزشکی و پرورش دام و طیور، استفاده گستردهای شده است. این ترکیبات را میتوان به روشهای پیشرفته صنعتی جداسازی نمود و برای اهداف خاص، مورد استفاده قرار داد. یکی از ترکیبات زیستفعال مهم موجود در زرده تخم، ایمنوگلوبولین Y (معادل ایمنوگلوبولینG پستانداران) میباشد. بدلیل تولید بالای تخممرغ در جهان، مطالعات زیادی در رابطه با تولید IgY اختصاصی برای درمان بیماریهای مختلف در طیور و انسان انجام شده است، تا بتوان از آن به جای آنتیبیوتیکها، در درمان بیماریها بهره جست. میزان اختصاصیت پادتن IgY تخممرغ در مقایسه با IgG پستانداران، و بویژه موش، بسیار بالا است؛ ضمن آن که تولید وسیع تجاری آن نیز راحتتر میباشد. این دو ویژگی ممتاز، سبب گردیده است تا مسیر تحقیقات انجام شده در زمینه تولید پادتن از موش، به مرغ تخمگذار، تغییر نماید. خلاصهای از پژوهشهای انجام شده در زمینه تولید، استخراج و فرآوری IgY در فصل پنجم این کتاب، ارائه شده است. فصل ششم، به معرفی ترکیبات حساسیتزای تخممرغ، و راهکارهای کاهش حساسیت به آن و همچنین راهکارهای درمانی برای حساسیتزدایی اثرات آن در انسان، ارائه شدهاند. در فصل هفتم، روشهای نوین تولید پروتئینهای جدید از تخممرغ، روشهای تغییر ژنوم پرندگان برای اهداف درمانی و تولید پروتئینهای جدید، معرفی گردیدهاند. در فصل هشتم، پیرامون تولید فرآوردههای جدید تخممرغ (مانند پودر تخممرغ، پاستوریزاسیون، قندزدایی، چربیزدایی) و همچنین چشماندازهای آینده در رابطه با این محصول حیوانی، مطالب مفیدی آورده شده اند.
کتابی که در پیش رو است، بدلیل بهرهگیری از آخرین یافتههای علمی مرتبط با تخم مرغ، یکی از برترین کتابهای منتشر شده، محسوب میگردد. لذا مترجمین انتظار دارند کتاب مزبور، اطلاعات مفیدی را در اختیار دانشجویان کارشناسی و بویژه تحصیلات تکمیلی رشتههای مهندسی علوم دامی، دامپزشکی و داروسازی قرار دهد. فزون بر آن، امید است که منبع فوق، زمینههای خوبی را نیز در برقراری ارتباطات میان رشتهای و صنعت، ایجاد نماید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.